Niet elke muis is een muis! Dat wist ik zelf ook niet, hoor. Tot voor een paar dagen geleden was ik ervan overtuigd dat de spitsmuis gewoon een huismuis was met een langer snuitje. Niets is minder waar. De huismuis en de spitsmuis zijn niet eens familie van elkaar!
De onfortuinlijke spitsmuis (die toch nog een beetje geluk had)
Laatst toen ik de moestuin liep te inspecteren tussen een paar regenbuien door, zag ik ineens iets bewegen in een ingegraven plantenpot. (Als het erg droog is, dan kan je door middel van een ingegraven plantenpot je tuinplanten efficiënt water geven). “Je hebt maar geluk dat mijn kat niet in de buurt is”, zei ik wat vals en liep verder. De compassie won het echter van de valsheid en ik liep terug met een plankje hout om het schepseltje uit zijn gevangenis te helpen bevrijden.
Zo kon ik het diertje wat beter bestuderen: vale vacht, ingezonken oogjes, nauwelijks zichtbare oortjes, lange snuit: spitsmuis dus.
Beschermde diersoort?
Het was maar goed dat ik de spitsmuis de helpende hand had toegestoken, want later leerde ik dat sommige soorten spitsmuizen in Nederland beschermde diersoorten zijn.
Aan de hand van foto’s op het internet, vermoed ik dat het hier gaat om de veldspitsmuis. of om de huisspitsmuis. Ik vind het maar moeilijk om het verschil te zien.
De huisspitsmuis komt algemener voor in Nederland dan de veldspitsmuis. De huisspitsmuis leeft niet zozeer in huizen, als wel op droge zandgronden, langs bosranden, heggen en in tuinen.
Nuttig dier
De spitsmuis gaat niet aan je plantjes knagen. Hij gaat net als de egel (en daar is hij ook nauwer verwant aan dan aan een echte muis) op zoek naar insecten in je tuin. Een spitsmuis wil je gráág in je tuin hebben om tegenwicht te bieden aan naaktslakken en emelten en andere vervelende insecten.
Soms worden ze gevangen door je kat, maar die weigert om de spitsmuis op te eten. Dat komt dan waarschijnlijk vanwege de stank die de spitsmuis uit zijn klieren laat komen. Veel katten ontgaat dan de eetlust.
Verschil tussen muis en spitsmuis
Muizen zijn knaagdieren. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel, maar ze zijn ook aaseters (ze eten vlees als ze er tegenaan lopen). De spitsmuis is een carnivoor, een vleeseter, die op jacht gaat naar zijn of haar prooi: insecten, emelten, naaktslakken, spinnen.
13 augustus 2021 op 10:44
mijn zus die in Amsterdam Oost woont al bijna 40-jaar heeft sins kort een veld spits muis in de tuin ..en oh oh oh wat is zij daar blij mee .. bijna alle slakken zijn weg ..
de vraag is wat kan er gedaan worden om een veld spits muisje een blijvend stekkie in de tuin te geven .. er is reeds een holletje maar is dat een reden voor de veld spits muis om ook te blijven ?
2 december 2021 op 05:34
Het is in deze aanbevolen om 2 a 3 keer per jaar een mensendrol in uw tuin te leggen. Uw eigen drol is prima. Dat klinkt gek maar probeer het maar eens. De spitsmuis zal hier zijn voedingsstofen uit kunnen halen en zal hierdoor in uw tuin blijven, succes!