Wat is een dief?
Een dief is een uitloper in de oksels van de bladparen van een plant, zoals we kunnen zien op de foto hieronder. Deze uitlopers bevatten nieuwe blaadjes en bloemknoppen. Er gaat veel energie van de plant naar deze scheuten. Het werkwoord dieven betekent niets anders dan het weghalen van dieven van een plant.
Groei controleren
Het dieven van een plant doen we gewoonlijk om de groei ervan te kunnen controleren. Bij een tomatenplant dieven we om wildgroei tegen te gaan en de bij een dahliaplant dieven we om een mooie snijbloem te bekomen.
Als je niet zou dieven, gaat de dahlia zich eindeloos vertakken en krijgt vervolgens veel kleine bloemen. Sommige mensen houden van een bossige struik met veel kleine bloemetjes en zullen daarom de dahlia haar gang laten gaan. Andere mensen kweken dahlia’s voor de bloemenvaas en willen grote bloemen op een lange steel. In dit laatste geval moet er gediefd worden.
Grote bloem
Als de jonge scheuten uit de bladoksels worden verwijderd, zal de plant al haar energie omhoog stuwen naar de overgebleven bloemknop. Deze zal dikker worden en de bloem zal vele malen groter worden dan zonder dieven. Ook de groene bloemsteel zal omhoogschieten en langer worden. Op de foto hiernaast is dit heel goed te zien.
Het is zelfs zo dat je van nature lage dahliaplanten omhoog kunt forceren door heel slim te dieven.
Hoe gaan we te werk met dieven?
Het dieven doen we in een aantal simpele stappen.
- We kijken naar een bloemsteel met knoppen en bepalen dan wat de hoofdbloem zal zijn, Gewoonlijk is dat de dikste en stevigste bloemknop. Alle andere bijknopjes worden dan verwijderd, Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, zodat de littekens op de plant miniem zullen blijven. Dan kun je ze makkelijk wegrollen tussen je vingers.
- Vervolgens zakken we van boven naar beneden naar de oksels van het eerste bladpaar van boven naar beneden bekeken. Daar verwijderen we de dieven. Dit doen we rollend met de vingers als de diefjes nog héél klein en zacht zijn of we gebruiken een scherp mesje hiervoor.
- Soms doen we hierna niets meer. Dit is afhankelijk van de plant. Is het een hoog soort met lange stelen (zoals op de foto hierboven), dan is één laag ‘snoeien’ misschien voldoende.
- Bij langzamere soorten of bij soorten met veel opeenvolgende bladparen, zakken we nog lager en verwijderen we de dieven bij het tweede bladpaar. Vooral in het begin van het seizoen moet je niet te snel teveel lagen dieven. Je kunt het nog niet helemaal overzien. Door het dieven zelf namelijk, gaat de plant ineens in de groei. Je kan altijd een week later nog een keer een laag dieven weghalen, maar eenmaal weggehaald, krijg je ze natuurlijk nooit meer terug.
De ideale grootte van een diefje. Deze kan je heel soepel met je vingers van de steel rollen, zonder schade achter te laten.
Wat moet je niet doen bij het dieven?
Het belangrijkste is dat je niet alle dieven van een plant in één keer verwijderd. Je hebt de dieven zeer zeker nodig, want daar komen de volgende nieuwe bloemen aan. Een kaalgediefde plant kan je afschrijven, daar zul je geen bloemenpret meer aan beleven.
Verder is het belangrijk om je te blijven realiseren waarom je eigenlijk dieft: voor een mooie snijbloem.
Dit betekent dat je wilt vermijden dat je lelijke stompen (zogenaamde ‘kapstokken’) of littekens aan de plant laat zitten.
Wat je hiernaast ziet, is dus een lompe actie, letterlijk. Dit is niet de manier om snijbloemen voor op de vaas te kweken.
Controleer minimaal twee keer per week je planten en verwijder liever te weinig dan teveel ineens. Je kan een paar dagen later alsnog bijwerken als je ziet hoe de plant reageert op het dieven. Niet elke soort dahlia reageert hetzelfde. De een gaat in een groeispurt en de andere soort blijft er wat stoïcijns onder.
Bekijk ook de video’s waarin Rolien het dieven uitlegt aan de hand van voorbeelden in de donateurstuin.
Geef een reactie