Vergaderen in tijden van Corona: een hele uitdaging

Maandag 20 april vergaderde het bestuur aangevuld met een lid van de tuincommissie digitaal. Dat bleek nog een heel ding: het beeldbellen ging deze keer nog niet optimaal maar we leren per dag!

Waarover spraken zij?

Corona en afgelastingen

Het coronavirus raast over ons land en de gevolgen ervan dus ook over onze tuinen. De RIVM-regels, aangevuld met enkele specifiek voor onze tuinen, hangen op het raam van het clubhuis, in de keuken en plaatsten we op de website. Wij hopen dat alle leden zich hieraan willen houden want als vereniging kunnen we ook te maken krijgen met controle door boa’s (bijzonder opsporings ambtenaar) in Amersfoort. En op bekeuringen zitten we niet te wachten.

Struinen in de Tuinen (juni), De Eetbare tuin (juni) en de Open dag (september) gaan niet door. Grote groepen, zo is de verwachting, zijn dan nog niet toegestaan. Misschien als in september de regels iets versoepeld zijn bedenken we nog een ‘kleine actie’ om onze tuinen onder de jaarlijkse aandacht te brengen. Ook de schilderclub en de workshops uit het buurtbudget gaan niet door voorlopig. Wordt vervolgd. Zie ook onze agenda op de website.

De ALV zal op een ander moment dit jaar gehouden worden wanneer ‘de kust’ weer veilig is. De nieuwe penningmeester zal alvast meelopen met Hans Achterberg. De kennismaking en de benoeming van de opvolger van Hans moet officieel in de ALV gebeuren. We zijn blij dat Hans nog even de financiële zaken onder zijn hoede houdt. We nemen nog geen afscheid van hem.

Grote plannen zoals het opknappen van het kleine schuurtje worden nog even uitgesteld.

De dahliaknollen

Zo langzamerhand ontstaat er meer reuring op de tuin: individuele leden planten hun knollen, de groentetuinen staan vol met radijzen, raapsteeltjes en allerlei koolsoorten. De donateurstuinen zijn dit jaar, een hele klus, ingeplant door de tuincommissie met hulp van een paar leden. Zich strikt houdend aan de 1,5 meter regel gingen alle knollen de grond in. De meeste waren nieuw. Een aantal knollen van vorig jaar heeft de winter niet goed doorstaan (te nat). Maar….daar hebben we op t laatste moment via een collega van Gerrit Paarlberg toch nog vervanging voor kunnen kopen. Er moet actie komen voor de komende winter mbt de bunker waar de knollen overwinteren. Daar blijkt het steeds vochtiger te worden. Het heeft onze volle aandacht.

Een lege dahliatuin

Door opzegging van een van onze leden hebben we nu een leeg dahliatuintje: D1.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met geriandijkhuizen@gmail.com

Bijen en vlinders op de tuin

Na een aantal jaren zijn onze imkers ermee gestopt en zijn de 2 bijenvolken elders ondergebracht. Op dit moment is het bestuur in gesprek met een nieuwe imker om te kijken of er toch weer bijen in onze tuin gehouden kunnen worden.

Verder kregen we bericht van de Vlinderstichting. Zij vragen om medewerking bij een project in Amersfoort: ‘Tim in Amersfoort’. Het doel is om het onderwerp biodiversiteit en bescherming van diversiteit concreter te maken. Ze zoeken vrijwilligers die dagvlinders, nachtvlinders, libellen en hommels willen tellen. Wil je meedoen met dit initiatief van de vlinderstichting? Informatie op: www.vlinderstichting.nl/TIM

Clubhuis Dahliazicht

Het clubhuis is helemaal schoongemaakt (dit keer niet gezellig met een groepje helaas…) en ruikt weer lekker fris zodat we (max 2 mensen per keer in het clubhuis voorlopig!) de lente opgeruimd in kunnen gaan. We hebben ook een oude kast weggedaan en kregen een ‘huiselijker’ exemplaar terug geschonken door Gerard van de tuincommissie. Dat ziet er nu gezellig uit!

Elke maand houdt een lid van onze vereniging het clubhuis, de boodschappen en de was een beetje bij. Het is een werkje van niets en het ontlast het bestuur.

Voor de maand augustus zoeken we nog iemand. Opgave kan bij geriandijkhuizen@gmail.com

Knollenverkoop en bloemen voor donateurs

Op een later moment deze of volgende maand zal een knollenverkoop plaatsvinden. Hier bedenken we een veilig plan voor zodat we ons aan de coronaregels kunnen houden. Een mail hierover volgt nog.

Wat betreft de donateurs (zo vanaf juli) die op zaterdag bloemen komen halen gaan we ons ook buigen over een manier om dat goed te laten verlopen zonder dat we de 1,5 meter geen geweld aan doen. Het is improviseren en daagt uit tot creativiteit om ‘gewoon’ onze vereniging door te laten draaien. We doen er als bestuur en tuincommissie echt ons best voor.

Tot slot: Wij wensen alle leden die te maken hebben, hetzij zelf of familie/vrienden, met de gevolgen van het coronavirus alle sterkte toe in deze tijd. Het is niet makkelijk onze geliefden niet te kunnen zien en ook op de tuin is gezellig bij elkaar zitten op het terras iets dat niet meer vanzelfsprekend is….

Maar…er komen betere tijden…..te beginnen in juli als de eerste dahlia’s ons kleur, troost en plezier zullen geven en het uitdelen kan beginnen. Ik denk dat we daar dit jaar meer dan ooit van zullen genieten!

Hartelijke groet, mede namens bestuur en tuincommissie

Gerian Dijkhuizen, secr. DVL