Iet Bos – workshop aquarelleren – Open Dag 1 september 2019

Ze is het kundige ‘middelpunt’ van de woensdagochtend schildergroep, maar wil vooral niet de  ‘juf’ zijn. Toch kriebelt het elke week om anderen te helpen het aquarelleren onder de knie te krijgen.

Werken met aquarelverf….wanneer begon dat voor dit dahliatuinlid, woonachtig in het Wooncollege?

Iet: ‘Mijn leven lang heb ik al getekend en geschilderd. Op de basisschool moest ik soms met mijn tekeningen de klassen rond en dan kreeg ik plaatjes, omdat het een voorbeeld was voor de andere kinderen. Dat is een van mijn vroegste herinneringen als het om tekenen gaat.’

Heeft ze een opleiding in schilderen gedaan?

Iet: ‘Ik heb de avond kunstacademie in Utrecht gedaan. Na veel olieverfwerk viel mijn oog op de groep die naast ons lokaal met aquarelverf werkte. Dat wilde ik ook wel. De begeleider daar zei: Begin maar! Een leeg vel voor me en ik moest maar zien hoe ik daar wat mee kon… Nou daar knapte ik op af en legde het aquarelleren meteen aan de kant. Gauw terug naar de olieverf. Toch bleef het kriebelen. Pas jaren later, nadat ik ook een uitstapje naar het beeldhouwen aan de Academie in Laren had gemaakt, kwam ik terug bij aquarel. En toen heb ik doorgezet!’

Wat is er moeilijk aan werken met waterverf?

Iet: ‘Je hebt er geen controle over….het vliegt alle kanten uit als je schildert op nat papier… maar dat moet je loslaten… gewoon je papier nat maken en een druppel laten vallen… dan moet je eens kijken wat er gebeurt! Vorig jaar bij de workshop op de Open Dag van de dahliavereniging was dát de eye-opener voor de deelnemers (de workshop werd heel goed bezocht, mensen waren erg enthousiast, GD). En daar word ik zo blij van!’  

Wat is jouw eigen fascinatie om te schilderen?

Iet: ‘Landschappen en wolkenluchten. Die laatste zijn steeds anders. In de auto kijk ik altijd naar de wolken, ik móet wel’.

Waar schilder je het liefst?

Iet hoeft hier niet over na te denken: ‘Terschelling. Daar is de lucht schoon en de wolkenluchten zo divers en mooi!’.

Iets eigen werk heeft bij exposities van Scholen in de Kunst gehangen. Vorig jaar met de eindborrel van de DVL ook in het clubhuis. Dit laatste vraagt mijns inziens zeker om herhaling.

Iet blijft bescheiden als het om haar werk gaat. Ze geniet van de andere schilders op de woensdagochtend, is er de spil en leert ze veel…maar een ‘juf’… nee, dat wil ze niet zijn!

Toch is ze dat weer even op de komende Open Dag van de DVL op 1 september in de workshop aquarelleren. Zeer aanbevolen!

Gerian Dijkhuizen juli 2019