De knollen in de herfst en de winter

Eind oktober of begin november gaan de dahliaknollen met een spitvork de grond uit. Als ze nog in bloei staan, maar je hebt geen tijd om nog langer te wachten, dan begin je een week voorafgaand aan het rooien met het verwijderen van de bloemen en de knoppen. De plant hoeft dan geen energie meer te steken in de voortplanting en wordt zo geforceerd voorbereid op de winter. Het is echter aan te bevelen om de dahliaplant daarna langzaam te laten afsterven en te wachten tot er een eerste nachtvorst overheen is gekomen. Op die manier krijgen de knollen de kans om alle voedingsstoffen terug te trekken en op te slaan. De eerste nachtvorst is niet schadelijk voor de kwaliteit van de knollen.

foto’s Corien van As

Labelen van de knollen

Aan een losse knol kun je niet afleiden welke soort dahlia het is, dus het is raadzaam om je knollen te labelen om in de lente te weten welke soort je in je handen hebt. Al zijn er natuurlijk veel mensen die het prima vinden om alle knollen ongesorteerd te bewaren en die zich elke zomer weer laten verrassen door de ontluikende bloemen.

Nog tijdens de bloei kun je een label van plastic of bamboe beschrijven en deze bevestigen aan de basis van de stelen van de plant. Dit label blijft dan zitten tijdens het rooien en tijdens de opslag van de knollen.

Is dit teveel werk, dan kun je ook altijd nog met een dikke markeerstift de gerooide knol beschrijven. Deze tekst is in de lente nog steeds leesbaar.

Het slagveld na het rooien van de knollen – foto Corien van As

Hoe moet ik mijn knollen bewaren?

Om te beginnen reinig je de knollen met een veger van zand, klei en ongedierte. Let erop dat dikke, afgesneden stelen nog water bevatten. Houd ze eventueel ondersteboven, opdat het water kan weglopen. Als de knollen nog vochtig zijn, laat ze dan enige tijd drogen op een luchtige plaats. Eenmaal schoon en droog, kunnen de knollen in een krat of bananendoos opgeborgen worden in een schuur of kelder. Het mag er natuurlijk niet kunnen vriezen in de winter. Een zolder is vaak minder geschikt, omdat daar de lucht al snel warm en droog is en dan drogen de knollen teveel in.

Donker, droog (maar niet te droog) en koel bewaren en je hebt er de hele winter geen omkijken meer naar.

pauze tijdens het rooien van de knollen – fotograaf onbekend

Klik hier om verder te lezen over de knol in de lente.