In de maand oktober geeft Corien van As een aantal zeep workshops in het verenigingsgebouw van de dahliavereniging. De activiteit wordt georganiseerd voor de buurt met Buurtbudget. Hieronder een verslag van Corien van één van haar workshops.

Jaarlijkse Buurtactiviteit
Om de lokale sociale samenhang in de wijken van Amersfoort te verhogen, geeft het Buurtbudget ieder jaar een subsidie voor activiteiten die binnen deze doelstelling passen. De workshops Zeep en Natuurlijke Cosmetica maken zitten altijd snel vol, want daar is veel belangstelling voor. Dit najaar waren er drie workshops: Zeep maken voor beginners, Zeep maken voor gevorderden (botanische zeep maken) en de workshop Soap-on-a-Rope.

Workshop Soap-on-a-Rope
Bij deze workshop maken we niet de zeep van olie met loog, maar gebruiken we een kant-en-klare zeepbasis die we kopen. Het speciale van deze zeep is dat je hem kunt smelten en weer uitgieten in een vorm. De afgekoelde zeep kan je gewoon aanraken met je handen. We noemen dit Melt&Pour zeep. Je kan nog heel veel werkstoffen en ingrediënten toevoegen om speciale zeep te maken. Terwijl de deelnemers bezig waren met het uitzoeken van lekkere geuren, goot ik ter voorbereiding een platte plaatmal vol met transparante zeep. Dit werd een dunne laag, die ik vervolgens oprolde en in zestien spiralen sneed met een mes. Deze spiralen konden midden in een zeep gebruikt worden voor de
mensen die dat leuk vonden. Iedereen dus.


Hangende Zeep
Eerst gingen we ieder twee zepen gieten in een basisvorm. Deze zou later touw krijgen om op te hangen: Zeep aan een Touw! Aan deze zepen werd een lekkere geur toegevoegd, plus een kleurstof. De kleurstof kon bestaan uit vloeibare zeepverfstof, pigmenten, mica’s of natuurlijke kleisoorten.


RegenboogZeep
De eerste zepen waren aan het uitharden en we gingen door naar de tweede ronde. Met doorzichtige zeepbasis en transparante zeepkleurstof gingen we met een speciale techniek regenboogzepen maken die van kleur zouden veranderen als je de zeep zou draaien. Helaas is dit effect niet te zien op een
foto. Na afloop maakten we foto’s van onze kunstwerken. Helaas heb ik niet alle zepen goed op de foto gezet, dus mijn excuus aan de deelnemers van wie de zeep niet op de foto staat. Het was een leuke middag en volgens mij is iedereen blij en tevreden naar huis gegaan.