Op de creatieve markt bij de Open Dag staan vele kraampjes van leden en donateurs van de vereniging. Maak vandaag kennis met Marjuke Schrijvers en haar passie voor vilt.

Marjuke geeft al enige jaren workshops vilten in het clubhuis van de dahliavereniging, waar ze ons de basistechnieken leerde van het vilten.

kinderen wol vilten
Marjuke leert kinderen de basis van vilten (2013)


Vanwege een blessure aan haar rechter onderarm, geeft ze dit jaar geen workshops.
Op de Open Dag ligt haar accent dit jaar op haar sieraden van vilt met borduurwerk.


In gesprek met Marjuke …

Wat is het dat jou zo trekt aan het vilten?

“Kleur, kleur, ik houd enorm van kleur”, zegt Marjuke. “De intense kleuren van de geverfde wol spreken mij enorm aan.”

Verf jij je wol ook zelf?

“Dat is wisselend. Ik werk niet met wol direct van de vacht, maar voornamelijk met strengen Merino wol die al in de fabriek gekaard en geverfd is. Ik heb ook zeker veel wol zelf geverfd. Vroeger deed ik dat voornamelijk met plantaardige verfstoffen, maar daar ben ik van teruggekomen. Om de plantaardige verfstoffen te beitsen (een hulpstof gebruiken om de verf aan de wol te laten hechten – red.) heb je nogal voor het milieubelastende stoffen nodig, zoals ijzersulfaat. Momenteel gebruik ik niet-natuurlijke verfstoffen waarbij ik azijn als beits kan gebruiken. Dat vind ik prettiger.”

Jij gebruikt ook vaak zijde bij het vilten van wol.

“Zijde geeft mooie effecten bij het vilten. Als je zijde verft, dan neemt die de verf nog intenser op dan de wol. Wol en zijde kunnen uitstekend samen gevilt worden. Soms vilt ik losse strengetjes zijde door de wol heen en soms koop ik speciale wol waar ze de zijde meegekaard hebben, zodat er dankzij de vezeltjes een glimmend effect optreedt.”

Wat kunnen wij straks op jouw kraam verwachten?

“Mijn meest recente werken zijn kleinere projecten vanwege een overbelasting van mijn rechterarm. Ik vind het ook heerlijk om klein en fijn te werken en op het vilt te borduren.
Ik heb armbanden, die je zelfs als polswarmers zou kunnen gebruiken, halssieraden, bloemen, boekjes en kleine tasjes. Ieder sieraad is uniek.
Ik werk ook graag in opdracht. Mijn werkstukken zijn dan ook voorbeelden van wat er mogelijk is. Mensen kunnen dan aangeven dat ze een gelijksoortig sieraad zouden willen bestellen.”