Jarenlang bevond zich, verborgen achter ’t witte schuurtje aan het Hornsveld-pleintje van onze vereniging, een mini-wormerij. In die wormerij hielpen mond & kont van honderden compostwormen ons keukenafval (gezin van 3) en moestuinresten om te zetten in supercompost. Wereldwijd -van Nieuw Zeeland tot Cuba, van België tot India – is vermicomposteren een gangbare activiteit om met behulp van wormen van organisch afval “wormenpoep” (officieel: vermicasts) te maken. 

Waarom willen we wormenmest in onze tuin?

Om maar één simpele reden: wormen “poepen” ca. 70% humus; en die organische stof is nu net waar wij -moestuinders en dahliakwekers op de droge zandgronden van Amersfoort-zuid- eerder meer, dan minder van moeten hebben in onze bodem. Sterker nog: de bodemdegradatie wereldwijd wordt meer en meer pijnlijk duidelijk; de klimaatverandering die daar nog ’s overheen gaat, versterkt één en ander nog extra.

Voordelen voor de gewassen: minder ziekte, meer opbrengst

Terug naar de wormenpoep: het mooie van vermicompost is bovendien dat het planten beter laat groeien en bloeien, met hogere opbrengsten en dus grotere vruchten tot gevolg. Daarnaast neemt de ziektewerendheid van planten, gevoed met vermicompost, toe. Omdat één beeld meer zegt dan duizend woorden: kijk maar ’s op moestuintje nr. 61 – en laat je overtuigen… Ok, ik zal eerlijk zijn, er zijn uiteraard nog andere factoren die een rol spelen; maar dat vertel ik je graag als ik aan ’t werk ben op m’n moestuin… 😉

Inmiddels is die mini-wormerij op DVL getransformeerd in een heuse StadsWormerij, zie stadswormerij.nl!

Sinds vorig jaar draaien we daadwerkelijk productie; elke week rijden we 2x per week ons rondje door de stad met onze elektrische Spijkstaal om schillen, keukenresten, koffieprut, houtsnippers enzovoort op te halen bij onder andere Nieuw Mos (Natuurwinkel – Leusderweg), Odin, Het Lokaal, Van Zanten en de De Flint.

Kom kijken in onze loods!

De gele Spijkstaal van de Stadswormerij

Duizenden compostwormen zetten dat materiaal voor ons om in supercompost. Elke laatste vrijdagmiddag (13.30 – 17 uur) van de maand houden we ‘Open Loods’ op onze productieplek, Oude Lageweg 66 (tegenover de ‘oude’ campingwinkel Van Duinkerken). De gemeente Amersfoort heeft die loods speciaal voor ons aangekocht om te kunnen experimenteren. En ja, we verkopen dan ook vermicompost voor je eigen moes- of dahliatuin – of voor je balkonplanten of achtertuin natuurlijk…

Workshop zelf wormen houden

Recentelijk hebben we onze eerste WormenWorkshop @StadsWormerij georganiseerd. Wellicht is dat ook voor jóu interessant; zo leer je namelijk om van je eigen GFT-afval óók supercompost te maken, waarmee je vervolgens weer je bodem kunt verbeteren. De eerstvolgende WormenWorkshops staan gepland voor: zo. 16 aug (13.30 – 16.00 uur), za. 19 sept. (9.30 – 12.00 uur), zo. 18 okt (13.30 – 16.00 uur), za. 21 nov (9.30 – 12.00 uur). Verdere info vind je op onze site: https://stadswormerij.nl/nieuws/wormenworkshops-in-2020/ 

Een wormengroet,

Edgar van Groningen