Weet jij alles over de dahlia of kunnen we je nog verrassen met feitjes die je nog niet wist?

foto Sinie van de Weijer

1. geen geur

Alhoewel de bijen hun weg prima kunnen vinden naar de uitbundig bloeiende dahliabloemen, zal het je wellicht verbazen dat de dahlia totaal geurloos is.
foto Sinie van de Weijer

2. zaaien is raaien

De dahlia is niet zaadvast. Het is wel mogelijk om zaad van dahlia’s te kopen in de winkel, maar op het zakje zal altijd vermeld staan dat het om een ‘mix’ gaat. Gezaaide dahlia’s kunnen sterk afwijken van de moederplant.


foto Sinie van de Weijer

3. eetbaar

De hele plant van bloem tot knol is eetbaar. In het land van herkomst, Mexico, kent men vele recepten om de dahlia culinair te bereiden.
foto Sinie van de Weijer

4. kort vaasleven

Er is een reden waarom de dahlia zelden als snijbloem verkrijgbaar is in de bloemenwinkel. Een gesneden dahlia blijft niet langdurig goed in een vaas. De traditionele soorten staan gemiddeld vijf dagen mooi.foto Sinie van de Weijer

5. medicijn

De knollen van de dahlia zijn rijk aan inuline, een stof die de bloedsuikerspiegel van diabetespatiënten kan helpen stabiliseren.
Hier wordt momenteel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan in Mexico.
foto Sinie van de Weijer

6. dahliacorso’s

In Nederland zijn er jaarlijks vele dahliacorso’s. De bekendste is die van Zundert. De miljoenen dahlia’s die nodig zijn voor de decoratie van de praalwagens worden in grote velden gekweekt door vrijwilligers.


foto Sinie van de Weijer

7. nationaal symbool van Mexico

Een presidentieel decreet uit 1963 vaardigde uit dat de dahlia vanaf dat moment de nationale bloem van Mexico zou zijn.
De oorspronkelijke naam van de dahlia is acocoxóchitl.