‘Op mijn eerste zeepje was ik zo trots…..’
Een winderig terras, een bakje koffie en uitzicht op alles wat bloeit en groeit. Ik zit op een mooie zomermiddag over zeep, zalf en lippenbalsem te praten met Corien van As.
Zoals Terschelling het ‘Wakend oog’ heeft zo heeft de dahliatuin Corien. Ze heeft vanuit haar woning uitzicht op de tuinen en kan, als ze dat wil, alles zien wat daar gebeurt. In het verleden heeft ze ook ‘wildplukkende’ mensen aangesproken.
Lezing dahlia’s
Corien weet alles van dahlia’s en nog veel meer…, dat bleek wel in haar lezing in juni. Je krijgt gratis de geschiedenis van Mexico bij de prachtige foto’s die haar lezing illustreren. Overigens wordt de lezing op veler verzoek herhaald op zondag 3 november bij onze seizoensafsluiting.
Lippenbalsem
Maar terug naar een ander ‘vakgebied’: Corien geeft op de Open Dag op 1 september een workshop lippenbalsem maken. Lippenbalsem? Ja dat gebruiken veel mensen en ook veelvuldig.
Aan lippenbalsem kan je toch verslaafd raken?
“Als je daaraan verslaafd raakt en alsmaar wilt smeren, komt dat vooral door de vaseline die erin zit. Als je dat maandenlang meerdere keren per dag op je lippen smeert, wordt je huid lui en stopt met zelfregulatie. Dus ben je gedwongen opnieuw te smeren. De ambachtelijk gemaakte lippenbalsem zoals we die gaan maken op de Open Dag bevat (olijf-)olie en bijenwas en dan is er geen probleem. Voor kinderen is het wel leuk als er dan een lippenstiftje uitrolt. Met een kleurtje is dat net echt. Vinden ze leuk”.
Corien heeft in haar kraam ook zeep en zalf te koop. Maakt ze ook al jaren zelf. In haar biologische moestuin kweekt ze medicinale planten die ze voor haar zepen en zalven gebruikt.
Vanwaar die fascinatie met zeep en zalf?
“Ik had zelf last van een hele droge huid en toen ben ik tien jaar geleden maar zelf zeep gaan maken. Mijn allereerste zeepje was zonder kleur, geur en alleen olijfolie. De meest simpele vorm van zeep, maar wat was ik trots op mijn eerste zeepje. Ik kreeg de smaak te pakken en ben daarna helemaal in het zeepmaken gedoken“
Geef je les in het ambachtelijk maken van zeep?
‘Een enkele keer op verzoek geef ik workshops. Mensen kunnen zich aanmelden en dan gaan we aan de slag met zeep maken.
Je kunt er van alles instoppen: bijvoorbeeld lavendelbloemetjes (alleen onder de douche willen die nog wel eens aan je huid plakken), klei, yoghurt, appelazijn, cacaoboter. Voor een scrubeffect kan je ook ingrediënten toevoegen, zoals papaver- of mosterdzaad, zelfs aarbeienzaad.
‘Ik heb me vaak afgevraagd of je zeep kunt maken van dahlia’s…’
“De gedroogde blaadjes zou je kunnen verwerken als decoratie bovenop een stukje zeep, maar als inhoudsstof in zeep geeft de dahlia geen meerwaarde”.
Kan ik met al die goudsbloemen in mijn tuin ook zalf maken? Want calendulazalf is toch genezend ?
“Ja, een echt natuurproduct, helpt bij geschaafde huid, wonden die niet bloeden, littekens en ook tegen muggenbulten. Makkelijk te maken. Gewoon de bloemkopjes drogen, op olijfolie zetten, zeven, filteren, bijenwas erbij. Als je littekens wilt voorkomen of wilt kwijtraken, dan is een zalf met cacaoboter erin aan te raden”. Het klinkt als een ‘eitje’ en voor Corien is het dat ook, maar het duizelt mij al bij al het plukken van de blaadjes….dat is het meeste werk en kost geduld.
De wind waait intussen de rozen rondom de pergola op het terras bijna omver….zeep van rozen? De vraag ligt op mijn niet gebalsemde lippen, maar dat komt een andere keer. Vast weer met een mooi verhaal….
Workshop lippenbalsem: speciaal voor kinderen op de Open Dag zondag 1 september…maar volwassenen zijn ook welkom en de kraam ligt verder vol met zalf, zeep en natuurlijke deodorant. Ambachtelijk gemaakt.
Gerian Dijkhuizen
secretaris DVL
21 augustus 2019 op 01:26
Hoi Corien,
Wat leuk om dit allemaal te lezen, als ik je geld stuur, kan je dan wat zeepjes voor mij maken? Mijn zoon Leslie heeft heel veel last van een droge huid op zijn gezicht. Heb je daar een smeerseltje voor?
Ik bel je anders van de week wel, oké?
Dikke kus van mij uit Vlissingen.