Knollen in de lente
De knol van de dahlia is de voorraadkamer van de plant. Daar wordt water en voedsel opgeslagen. Daarnaast heeft de plant ook wortels, want de knol is geen wortel. Dankzij de knollen kunnen de dahlia’s periodes van droogte makkelijk overwinnen.
Is de dahlia winterhard?
Aangezien de knollen veel vocht bevatten, zijn ze erg gevoelig voor bevriezing in de winter. De dahlia is in principe niet winterhard daardoor. In zachte winters is het mogelijk om de knollen gedurende het winterseizoen in de grond te laten zitten, maar dat is in ons Nederlandse klimaat erg moeilijk te voorspellen. Als je ze voortijdig afdekt met een zeer dikke laag mulch en compost maken ze meer kans om netjes de winter door te komen. Normaal gesproken rooien we de knollen na de bloei en poten we ze weer terug in het jaar daarna.
Wanneer gaan de dahliaknollen de grond in?
In de late lente gaan de knollen weer terug de grond in. Vaak hoor je het advies om dit pas na de IJsheiligen te doen, maar bij onze vereniging gaan ze er in de loop van de maand april altijd al in. De kans op nachtvorst is dan nog wel aanwezig, maar de knollen overleven wel wat kou, vooral als overdag de temperaturen weer stijgen.
Uitgelopen kollen zijn wel gevoelig voor nachtvorst. Als de jonge scheuten boven de grond komen en er valt nog wat late nachtvorst, dan loop je het risico dat die scheuten bevriezen. Je moet het per seizoen even bekijken en inschatten wat de weersvoorspellingen zijn. Het ergste wat je kan overkomen is dat ze dan een groeiachterstand oplopen, want de knollen zullen daarna heus nog wel opnieuw uitlopen. De dahlia is tenslotte een zeer groeikrachtige plant.
Als we de knollen uit de overwinteringsplaats halen, controleren we ze eerst op tekenen van schimmel of bederf. Afhankelijk van waar ze bewaard werden, is het zelfs mogelijk dat er muizen aan geknaagd hebben! Het spreekt voor zich dat we alleen schone en gave knollen terug gaan planten in de tuin.
De dahliaknollen worden ondiep in de grond geplant. Je kunt je oude, kortafgeknipte stelen van vorig jaar als referentiepunt nemen. Zoals de knollen er in de herfst uitkwamen, gaan ze er ook weer in. De bruine stompjes zullen boven de grond uitsteken na het inpoten. Dit is heel handig om in de weken daarna precies te kunnen zien op welke plek ze de grond in zijn gegaan.
Moet ik bij het inpoten ook bemesten?
Dahlia’s zijn gulzige eters en lusten wel een hapje extra. Bij het inpoten kun je het plantgat vullen met compost en een handje koemestkorrels toevoegen. Misschien heb je je tuin al bewerkt met verse mest en dan is dit niet noodzakelijk. Overdrijf echter niet, want bij overbemesting krijg je enorm hoge dahliaplanten met veel bladgroen die bevattelijk zullen zijn voor bladluizen. Hoge dahliaplanten worden ook snel topzwaar en zullen makkelijker afknappen bij een zomerstormpje.
Ik heb van die ielige, kleine knolletjes gekocht, gaat dat wel goed?
Voor het verloop van de dahlia als plant is het niet belangrijk of je grote of kleine knollen in de grond zet. De knollen geven de scheuten hun energie in de periode dat er nog geen nieuwe wortels gevormd zijn. In principe kunnen gewortelde scheuten, zonder behulp van knol, uitgroeien tot grote volwaardige planten.
Mijn dahliaknollen zijn gerimpeld en ingedroogd
Als de knollen schoon en gaaf zijn en de hals van de dahlia is niet uitgedroogd, dan is de kans groot dat je gewoon een mooie dahliaplant gaat krijgen. Je moet in dit geval wel wat extra zorg verlenen. Voor het inpoten kun je de uitgedroogde knollen een etmaal in een emmer water zetten. Ze zullen zich gaan volzuigen met water. Ook na het inpoten is het raadzaam om in de eerste weken regelmatig water te geven. Bij dikke, vochtrijke knollen is het extra water geven na het inpoten niet nodig.
Klik hier om verder te lezen over het rooien en bewaren van de knol.
Geef een reactie