We zitten momenteel in de overgangsfase tussen lente en zomer. De befaamde dagen van de IJsheiligen zijn inmiddels voorbij.

De IJsheiligen hebben ons gefopt dit jaar…

Elke tuinder wacht jaarlijks met smart op de IJsheiligen: Mamertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifatius (14 mei). Volgens de eeuwenoude overlevering (stamt uit de Middeleeuwen) markeren hun naamdagen het einde van de periode van kans op vorst aan de grond. Na half mei zou het veilig moeten zijn om koudegevoelige planten in de grond te zetten.

Vriesschade aan de dahlia’s

Helaasssss, dit jaar is er na de laatste IJsheilige tóch nog een gemene grondvorst over onze tuin gekomen die best wel schade heeft aangericht. Jonge dahliaplantjes, maar ook de aardappelen, courgettes en tomatenplanten in de moestuinen, kregen te maken met vriesschade.

Gelukkig ziet het ernaar uit dat de dahliaplantjes zich herstellen, ze hebben hooguit een kleine groeivertraging opgelopen.

Droogte

Naast dit probleempje, zitten we wederom met een periode van droogte. Het heeft heel even twee dagen geregend, maar op de zanderige helling waar onze dahliavereniging zich bevindt, is dat water weer vrij snel verdwenen en zitten we weer in het kale zand van de Utrechtse heuvelrug.

Dit laatste is niet helemaal waar. Het is weliswaar gortdroog momenteel, maar de tuincommissie van dvl heeft hard gewerkt om compost toe te voegen aan onze tuinen. Deze compost is door de toplaag van de tuinen gefreest. De compost ligt dus niet als een mulchlaag over de grond, maar de organische materialen zitten wat lager en hopelijk houden ze water en voedingstoffen gedurende het komende seizoen vast. Vorig jaar werkte het zeer goed en hadden we een fantastisch dahliajaar.

Moestuinen

De planten in de moestuinen gaan ondanks vorst en droogte gewoon door met groeien. Veel groentes zijn niet vorstgevoelig (tuinbonen, erwten, andijvie…), sommige groentes hebben zich herpakt (aardappelen bijvoorbeeld) en andere groentes (courgettes) kunnen makkelijk opnieuw gezaaid worden in deze periode van het jaar. Het is nu ook de tijd om de bonen te gaan leggen aan de bamboestaken. De komende maand zullen ze omhoog gaan slingeren en de moestuinen een compleet ander beeld gaan geven.

Werk van regelmatig gieteren

I never promised you a rose garden…

En toch hebben we hem gekregen! De rozen worden zorgvuldig bewaakt en verzorgd door Gerian Dijkhuizen en Ron de Wilde en het resultaat mag er weer wezen dit jaar. Heerlijke rozen en een kleurrijk accent op een tuin waar momenteel nog niet heel veel in bloei staat.