Op YouTube zijn genoeg video’s te zien van zeer succesvolle tuinders. Tuinvrouwen en mannen die  heel mooie groene tuinen in Australia, Nieuw Zeeland  of andere plaatsen heel ver weg bezitten, plekken waar het vooral ook heel warm en heel droog is. Ja, en als dat zo easypeasy was, dan had het natuurlijk niet op YouTube gestaan.

Tuinieren en droge grond

Het zijn grote prestaties die zijn geleverd om de harde droge grond om te toveren tot een voedzame bodem voor een rijke oogst. Maar hoe doen ze dat dan? Aan de andere kant van de wereld gaan ze aan de slag met karton en houtsnippers. Karton dat wordt verspreid over de harde aarde, zonder die te breken of te schoffelen. En daarop dan de houtsnippers. Samen met nog wat andere duurzame ingrediënten en heel veel geduld, en toch ook echt zwoegen en zweten, wordt het groen en groeizaam.

Maar ook in Amerika hebben, of hadden ze zo hun methoden. De drie zusters bijvoorbeeld. Gebaseerd op een scheppingsverhaal van de Iroqui indianen uit Noord Amerika. Waarin de drie voedzame gewassen mais, bonen en pompoen een belangrijke rol spelen.

De drie zussen

Dit zijn dan ook de drie zussen. De oudste lange zus, Mais, die goed voor haar kleinste zusje zorgt. En er op let dat de jongste, Bonen,  niet door de hele tuin kruipt. En dan natuurlijk nog de middelste zus, die aan de aandacht ontsnapt. Deze tweede zus is de pompoen, met haar gele heldere bloemen, die dreigt te ontsnappen uit de tuin.

The three sisters, was een manier om ook daar op droge Amerikaanse velden een goede oogst te behalen. Je zaait de mais met daaromheen, in een cirkel de bonen. De bonen gebruiken de mais als een stok om tegen aan te groeien. En daar tussen dan de pompoen, die met zijn grote bladeren, de grond bedekt, om zo ook verdamping tegen te gaan. De bonen zorgen voor stikstof voor de twee gewassen in de buurt.

Vorige week heb ik het ook maar eens toegepast. Want ons kikkerlandje wordt steeds droger. En daar ligt een uitdaging. Niet alleen maar veel water geven, maar ook anders verbouwen. 

Hoe gaan jullie om met de droogte op de tuin?

De droogte, veel dahliatuinleden denken er over na hoe daar goed mee om te gaan in de tuin. Leuk als je het ons vertelt in een reactie hieronder.