Op vrijdagmiddag 3 september 2021 van 16.30 tot 18.00 uur heeft Edgar van Groningen speciaal voor DVL-leden de deuren van de StadsWormerij geopend. De StadsWormerij is een kleinschalige Vermicomposteerderij aan de rand van Amersfoort. Vermicomposteren betekent compostwormen inzetten om van organisch “afval” een stabiel en levende bodemverbeteraar te maken, geschikt voor professionele én hobby-tuinders.

Edgar van Groningen heeft de aanwezige leden van de Dahliavereniging daar hartelijk ontvangen en een zeer enthousiaste rondleiding gegeven in de StadsWormerij!
Hij heeft het hele proces van tot het tot stand komen van Vermicompost uitgelegd en uitgebreid laten zien.
Het begint met het twee keer per week ophalen van groente- en fruitresten en ander plantaardig organisch afval (koffieprut) bij plaatselijke winkeliers en restaurants.

Daarna worden die organische stadsresten voorgecomposteerd in grote bakken in de loods van de StadsWormerij.
Die bakken worden om de paar dagen met de hand omgeschept in de volgende kunststof container; daarmee krijgen de micro-organismen telkens weer “frisse lucht”.
Na zo’n 2 maanden voorcomposteren gaan de wormen aan het werk in een grote vierkante houten / metalen bak van ca. 2,5m2. Per week verwerken de wormen in die bak zo’n 60 kg organisch afval. Eigenlijk zetten ze dus mond & kont van compostwormen in om van afval een bodemverbeteraar te maken. Na dit proces wordt de Vermicompost gesorteerd en gedroogd.
Vervolgens worden de grove kluitjes in een compostzeef fijn gemaakt. Tot slot wordt dit materiaal in een laatste draaizeef handmatig gezeefd, waarna de Vermicompost uit Amersfoortse Keuken klaar is.

Het hele proces van GFT afval binnen krijgen tot een met een kant en klare emmertjes Vermicompost duurt ongeveer 6 maanden.

Ik was diep onder de indruk niet alleen over de hoeveelheid werk, die verzet moet worden om Vermicompost te maken, maar ook over het vakmanschap, de gedrevenheid en passie van Edgar van Groningen en van de StadsWormerij en zijn medewerkers om deze mooie biologische compost te maken.

Ik kan het lang niet zo mooi opschrijven, zoals Edgar het vertelt en laat zien. Het is echt de moeite waard om daar zelf een keer te gaan kijken!  Dat is heel leuk en zeer leerzaam!

Hartelijke groet, Marion van der Meer

Als je de excursie van 3 september hebt gemist, ga dan vooral zelf een keer kijken in de StadsWormerij.
Bezoek de Open Loods, elke laatste vrijdag v/d maand
van 13.30 tot 17 uur.

Adres: Oude Lageweg 66 te Amersfoort (KeistadLoods).
Kan je meteen een emmertje Vermicompost kopen en meenemen!

StadsWormerij is per eind van 2021 op zoek naar een nieuwe (en grotere!) ruimte .
Voor informatie en tips over een mogelijke andere locatie voor de StadsWormerij kunt u contact opnemen met: Edgar van Groningen via edgar@stadswormerij.nl