Zelf Natuurlijke Cosmetica maken

In het najaarsaanbod van gratis workshops hebben we dit jaar aquarelleren en natuurlijke cosmetica. Het overzicht van de workshops vind je hier.

Natuurlijke Cosmetica

Hoe leuk is het om te leren hoe je zelf producten kunt maken voor je lichamelijke verzorging? Heel veel dingen zijn niet moeilijk, als je maar weet hoe je het moet doen.

We gaan ‘very basic‘ aan de slag met materialen uit de natuur en de gewone keuken, een beetje theorie om te begrijpen waarmee we bezig zijn en we maken er een gezellige avond van, waarna je naar huis gaat met je eigen producten.

WORKSHOP 1: ‘Biologische deodorant’  en ‘Maceraten’ maken’

dinsdagavond 1 oktober – 19:30 – 21:30 uur – deelname gratis – opgeven via Whatsapp: 06-45807571 – max. 8 deelnemers
zelf meenemen: je eigen schort

De eerste workshop bestaat uit twee delen. We beginnen met het maken van een (bijna) biologische deodorant die een onnavolgbare okselfrisheid oplevert die een etmaal gegarandeerd blijft duren. We gebruiken veilige materialen die je ook in je keukenkastje hebt staan. Naar wens kan er ook een etherische olie worden toegevoegd voor een lekker geurtje.

Na de pauze gaan we ons verdiepen in het maken van medicinale olieën en tincturen. We gaan géén doktertje spelen, maar we gaan wel kijken welke planten we uit onze (moes)tuin kunnen gebruiken om ouderwets op oma’s wijze hulpmiddeltjes te maken voor dagelijkse ongemakken: droge huid, kleine wondjes, muggenbulten enzovoort. Vervolgens gaan we olie en tinctuur prepareren die we in de volgende workshops zullen gaan gebruiken.

WORKSHOP 2 ‘Ambachtelijke Calendulazeep maken’ 

dinsdagavond 15 oktober – 19:30 – 21:30 uur – deelname gratis – opgeven via Whatsapp: 06-45807571 – max. 6 personen
zelf meenemen: eigen schort

We gaan een (bijna) biologische zeep maken van zelfgemaakt calendulamaceraat uit de eerste workshop. Een stoere ambachtelijke zeep die heel zacht voor de gevoelige huid is.

Na afloop is het nog niet mogelijk om de zeep naar huis mee te nemen. Pas na een paar dagen kan de zeep gesneden worden en opgehaald worden. Daar zullen we samen een afspraak over maken na afloop van de workshop.

WORKSHOP 3: Maak je eigen Nivea & bodylotion’

dinsdagavond 5 november – 19:30 – 21:30 uur – deelname gratis – opgeven via Whatsapp: 06-45807571 – max. 8 personen
zelf meenemen: je eigen schort, een leeg jampotje met deksel en een leeg zeeppompje (zeer goedkoop bij Action, Wibra)

Zelf handcrème en bodylotion maken met gebruik van olie en tinctuur die we in de eerste workshop prepareerden. Kan je er niet bij zijn de eerste keer, maar wil je toch meedoen? Dat is gewoon mogelijk en dan krijg je vergelijkbare materialen.

Een crème is niet hetzelfde als een zalf. Een zalf is geheel op oliebasis en dus vrij vet. Een crème is een mengsel van olie en water en trekt daardoor sneller in de huid. Een bodylotion is nog dunner dan een crème.

Na afloop ga je naar huis met je eigen handcrème en bodylotion en in je jampotje zit nog een vetmengsel waarmee je later thuis nogmaals een aantal keer crème mee kunt maken.

Bij voldoende interesse…

… is het mogelijk om nog een extra workshop te plannen in overleg met elkaar. Een keuze uit een van de volgende onderwerpen is mogelijk:

  • zelf wasmiddel (voor kleding) maken
  • andere technieken bij het zeepmaken
  • medicinale zalfjes maken (bijvoorbeeld smeerwortelzalf)
  • lippenbalsem maken met kamille- of calendulamaceraat
  • bruistabletten of -ballen maken voor in bad
  • specifieke tincturen voor eigen gebruik (bijvoorbeeld salietinctuur of valeriaantinctuur)
  • massageolie of massageblokken maken
  • spelen met mooie vormen en kleuren met glycerinezeep