Honing van onze eigen bloemen

Sinds drie jaar staan er bijenkasten op de dahliavereniging. We spreken met imker Yvon over de bijen en de honing die te koop zal zijn op de markt van de Open Dag op 1 september 2019.

Is 2019 tot dusver een goed honingjaar?

drie mensen achter marktkraam

“Zeer zeker! We hebben een heel goed honingvoorjaar achter de rug. Deze honing zal straks verkrijgbaar zijn op de Open Dag. Daarnaast zullen we ook honing aanbieden van bijen die op Vreeland (Soesterkwartier) gefoerageerd hebben”.

Hoe gaat het met de bijtjes op de dahliatuin?

“Ingrid en ik begonnen dit jaar met twee bijenkasten op de tuin. Eén van de twee bijenvolken ging als een tierelier en produceerde erg veel honing. Helaas bleek dat het volkje tevens nogal prikkerig was. Diverse mensen werden gestoken door de overijverige bijen. Dat waren niet alleen leden van de vereniging, maar wijzelf ook. Daardoor besloten we om de kast van de prikkerige bijen te verwijderen. Deze staat nu in de bijenstal in het park Schothorst op het terrein van de imkervereniging”.

bijen in honingraat

Een ander gevolg van de prikkerigheid van de bijen was, dat imker Ingrid allergisch bleek te worden voor de bijensteken. Ze begon enorme zwellingen te krijgen na de steken en zag zich daardoor gedwongen te stoppen met imkeren.

Ondanks dat de imkers altijd een beschermend pak dragen, gebeurt het toch zo nu en dan dat ze gestoken worden. Ongeveer vijf procent van de bevolking is allergisch voor bijen- of wespensteken.

Betekent dit dat een allergie zich opbouwt als je maar vaak genoeg gestoken wordt?

“Het is één van de mogelijkheden, maar het is niet te voorspellen. Mijn partner Vic, die ook imker is, ervaart juist het tegenovergestelde. Hoe vaker hij gestoken wordt, hoe minder last hij heeft van de bijensteken”.

Geven de dahlia’s wel genoeg honing aan de bijen?

“De dahlia’s met een open hart zijn het makkelijkste te benaderen voor de honingbijen. De dubbelbloemige soorten, zoals de pompon, zijn te diep voor ze. Maar over het geheel hebben de bijen genoeg te doen op het terrein van de vereniging”.

Yvon vindt het ook erg leuk om voorlichting te geven over het leven van de bijen en het imkeren. Vorig jaar heeft ze voor een groep enthousiaste kinderen bij het clubhuis een lezing gegeven over de bijen, waarna de kinderen in kleine groepjes na elkaar mee mochten om te kijken naar de bijenkasten. Bijen houden niet van verstoringen en kunnen makkelijk overstuur raken (en dus gaan steken) als ze zomaar verstoord worden.