Hij was zes jaar geleden net aangekomen in de Amersfoortse opvang voor minderjarige asielzoekers, sprak nog geen woord Nederlands en Abdulaal ging op zijn eerste dag aan de wandel om Nederland te leren kennen. Hij had de Open Dag van onze dahliavereniging uitgekozen.
Aangezien hij helemaal alleen rondliep, maakte ik een praatje met de jongen en leerde zo dat hij speciaal naar onze vereniging was gekomen om Nederland te leren kennen. Gerian en Magid kwamen ook bij het gesprek dat ons allen, altijd is bijgebleven. Abdulaal wilde van alles weten over de vereniging en het vrijwilligerswerk waarop de vereniging draait.
In de jaren daarna was het Gerian die contact bleef houden. Gerian, die van theatermaken houdt, is ook naar een voorstelling geweest waaraan hij meedeed.
Op een dag kwam Abdulaal tijdens een snijochtend terug om ons te bedanken voor de hartelijke ontvangst. Hij sprak inmiddels goed Nederlands. Hij was ons nooit vergeten en wij hem ook niet. Gerian en Magid en ik kregen een foto als kadootje. Grappig genoeg hebben zowel Gerian als (mijn echtgenoot) Magid die foto aan de muur gehangen.

Eigen standbeeld

Abdulaal is zelf ook een actieve vrijwilliger geworden in de Nederlandse samenleving. Hij heeft zelfs daarvoor een eigen standbeeld gekregen aan de Amerikalaan in Utrecht, omdat hij een inspiratiebron is voor jongeren om hun ideeën om te zetten in actie. Daarnaast was hij ook genomineerd voor de Young impact Award.
De Young Impact Award, in de categorie ‘gelijke Kansen’, heeft hij inmiddels zojuist gewonnen. De awards gaan naar jongeren die ‘tot het uiterste’ gaan om een positieve impact te maken op de samenleving.
We vinden het erg leuk dat de vriendelijke jongen die we op de Open Dag hebben leren kennen, zo mooi terecht is gekomen. Hij doet mooi werk en heeft goede ideeën.