We hebben snelle groeiers en wat langzamere, dus nog niet alle dahliaplanten zullen in volle bloei staan, maar in het begin van de maand juli kunnen we gewoonlijk al de eerste bloemen snijden voor op de vaas.

Regelmatig snijden

Het regelmatig snijden van bloemen bevordert de aanmaak van nieuwe knoppen en de groei van de plant in het algemeen. Stel het snijden van de bloemen niet te lang uit. Indien je bewust niet wilt dieven, dan is het nog steeds aan te raden om uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk te verwijderen. In het maken van de zaadknoppen steekt de plant veel energie en we zien liever dat die energie richting nieuwe bloemknoppen gaat.

vrouw toont bos vers gesneden dahlia's

Elke steel van een bloem snijden we direct af boven het laatste paar dieven. Het heeft geen zin en is ook lelijk voor de plant om ergens in het midden te snijden. Daar gaat de plant nog steeds water en voeding naartoe sturen om de halve steel met eventuele bladeren te onderhouden en dat is niet productief voor onze snijbloementeelt.
Hiernaast zie je een mooi voorbeeld dat één laag dieven voldoende is voor krachtig groeiende dahliasoorten.

Ook uitgebloeide bloemen snoeien we terug tot vlak boven het laatste paar dieven. Als je meer informatie wilt lezen over het dieven van de dahlia’s dan kun je hier klikken.

Knoppen

Een dahlia die eenmaal gesneden is, stopt in het groeiproces. Een halfontloken bloem zal niet meer doorrijpen naar een volledige bloem. Een afgesneden knop zal nooit een bloem worden.

Voor het samenstellen van een boeket of het maken van een bloemstuk, kan dat echter ook een voordeel zijn. De gesneden dahlia blijft onveranderlijk van vorm. Knoppen in een boeket kunnen een speelse omlijsting van de andere bloemen vormen.

Scherp werkmateriaal

Een scherp mes is een vereiste om de dahlia’s mooi af te snijden. Een scherpe bloementang kan eventueel ook. Indien je je zorgen maakt over plantenziektes (het mozaïekvirus bijvoorbeeld), dan kan je het lemmet van je mes tussen de planten door ontsmetten met een lapje gedrenkt in spiritus.

Mulchen

Snoeiafval in de vorm van oude bloemen, loze stelen en bladeren, kun je fijn knippen en aan de basis van de plant op de grond leggen. Dit heet mulchen. Het organische materiaal zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt in de zon en dat onkruidgroei geremd wordt. Als het organische materiaal langzaam vergaat, keren de voedingstoffen ook weer terug in de bodem.

Drijfschaal

Soms gaat er wel eens wat mis. Een topzware bloem knakt om aan de plant en is daardoor niet meer geschikt voor in een vaas. Een prachtige manier om een afgeknakte dahliabloem ter decoratie te gebruiken is met een drijfschaal. Je snijdt haar kort af en laat de bloem drijven in een schaal met water.

Hoe lang staat een dahlia op de vaas?

Dahlia’s zijn niet vaak terug te vinden in bloemenwinkels. De reden daarvoor is dat het vaasleven van een dahlia vrij kort is, gemiddeld vijf dagen. Tegenwoordig doen de kwekers erg hun best om dahlia’s te kweken die langer dan een week mooi blijven, dus de nieuwere soorten doen het beter op de vaas.

Het vaasleven kunnen we eventueel wel verlengen door een paar druppels chloor of waterstofperoxide (3%) toe te voegen aan het vaaswater. Sommige mensen doen ook wel suiker of bloemenvoeding uit de winkel erin.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je nooit bladeren in het vaaswater zet, want dan bederft je water vrij snel.

Holle steel

Dahlia’s hebben een holle steel. Je zet altijd eerst je bloemen in de vaas, voordat je deze heel langzaam vult met een laagje water. Als je een holle steel direct in water zet, dan ontstaat er een luchtbel in de steel die wateropname verhindert. Hieronder heeft Hajo nog een alternatieve tip voor dit probleem.

Tip van Hajo om je dahlia langer mooi op de vaas te houden