Waarover spraken zij…?

Op 28 september kwamen Bestuur en tuincommissie weer bij elkaar. De herfst hing in de lucht. Het was vochtig op het terras waar we vanwege Corona in de open lucht vergaderden. Inmiddels is het oktober en vliegen de eikels door de lucht (noot van redactie: dit is géén beeldspraak) en schieten de paddestoelen de grond uit. De dagen zijn korter en de lucht is grijs. Maar in onze tuinen aan de Bonairelaan schijnt nog steeds de zon: een explosie aan dahlia’s!

Workshops voorlopig afgelast, ook het SNERTmoment…

Helaas hebben we het besluit moeten nemen voorlopig alle workshops af te lasten. Dit in verband met het toenemend aantal besmettingen van het coronavirus. We zullen de situatie blijven volgen.

Ook de koffiegroep op donderdag wordt geïnformeerd. En dat betekent ook dat we niet de veiligheid voor onze leden kunnen garanderen bij het SNERTmoment aan het einde van het seizoen als alle knollen gerooid zijn. Normaal zitten we dan aan de erwtensoep en de bitterballen, maar dat gaat dit jaar niet lukken. We hopen op betere tijden.

Rooien van de knollen

foto Corien van As

Oktober is altijd weer de laatste maand van het genieten van onze bloemen. En wat hebben ze dit jaar weer een ‘nabloei’! De tuin is erg mooi dezer dagen. En toch heer Vorst zal niet lang op zich laten wachten en dan zien de tuinen er opeens heeeel anders uit.

Dit jaar gaat alleen de tuincommissie, met hulp van bestuursleden, de knollen rooien. Voorwaar een enorm karwei! Net als het poten van de knollen dit voorjaar. Maar we durven het niet aan om onze leden in te zetten vanwege dat akelige virus dat de naam draagt van een prachtige, vurige dahlia uit onze donateurstuin…helaas, helaas.

Wij zijn als bestuur enorm blij met die inzet van de tuincommissie! 

Knollenverkoop aan leden

Gerrit en Max hebben hun best gedaan een mooi en ‘coronaproof’ plan op papier te zetten om leden de gelegenheid te geven knollen uit de donateurstuinen A, B en C te bestellen. Dit omdat we zelf als vereniging nieuwe knollen willen hebben volgend jaar. We kunnen ze namelijk steeds moeilijker bergen in de bunker vanwege het vocht daar. Dit jaar is dus besloten voor alle donateurstuinen nieuwe te kopen. Voor de leden een buitenkansje: de bloemen staan er prachtig bij, Max heeft alle namen eraan gehangen en op het moment van dit schrijven zijn er al 240 knollen besteld. Om de prijs hoef je het niet te laten…. 

Onderhoudsavonden

foto Corien van As

We kunnen constateren dat de werkavonden dit jaar beter bezocht zijn door leden. Daar zijn we blij mee. Onder de bezielende leiding van de tuincommissie is heel wat werk verzet, ook in de adoptietuintjes. Heel fijn dat iedereen meedoet want er is dit jaar heel wat geweest (en komt eraan) waar leden helaas niet bij kunnen helpen (inpoten en rooien) en dat komt allemaal op de tuincommissie neer. 

Geen Open Dag maar wel: Burendag, Struinen in de Tuinen en de mooiste dahliafoto van 2020!

We hebben een aantal leuke activiteiten achter de rug en kunnen terugzien op veel bezoekers aan onze tuinen. Het aantal donateurs wordt zelfs teveel: er is een wachtlijst! Ook zijn er veel bossen bloemen verkocht op Burendag (en dat is fijn voor de kas!) en zo zagen we dus ook heel veel buren! Op 1,5 meter kan het ook nog best gezellig zijn en het weer werkte alle dagen mee. Voor de verslagen van alle activiteiten verwijs ik naar de overige stukjes op deze website.  

Bestuur en tuincommissie wensen jullie veel succes bij het rooien van je knollen op je eigen tuintje. Hak de stelen fijn en laat ze vooral liggen: er zit nog voeding genoeg in. Berg de knollen droog en niet te warm op (anders gaan ze uitlopen) en dan is het volgend jaar weer genieten! 

Gerian Dijkhuizen
secretaris DVL

foto Gerian Dijkhuizen