Waarover spraken zij….?

Op donderdag 22 september vergaderde bestuur en tuincommissie weer voor het eerst in deze zomer in het clubhuis

Waterbeheerplan

Het is geen geheim: de zomer was kurk en kurkdroog. Het bestuur had de leden gevraagd om bewust en zo mogelijk weinig water te geen in verband met de grote droogte. Het is tenslotte drinkwater wat we sproeien/gieten. Dit bleek helaas een verkeerde inschatting.

De twee grote vaten waren al snel leeg en regenen deed het niet. Op onze Open Dag 4 september stonden er nauwelijks bloemen. Behalve….in de donateurstuin. Daar had met name Gerrit heel veel werk gehad aan het regelmatig besproeien van de tuinen. Het hebben van donateurs is een grote inkomstenbron van de DVL.

Maar dat stak natuurlijk wel erg af tegenover de ledentuinen die inderdaad de oproep van het bestuur volgden.

We kunnen ons als bestuur voorstellen dat dit tot onvrede leidde bij de leden.

Naar aanleiding van een analyse van Gerrit bleek dat wij 40 gieters nodig zouden hebben per tuin voor voldoende water in deze extreme zomer die achter ons ligt. Dat ging dus mis…we hadden dat anders moeten doen.

Volgend jaar gaan we dat dan ook doen: er komen twee nieuwe sproeiers bij en we gaan een leiding aanleggen en een extra tappunt maken halverwege het pad naar het clubhuis.

Verder gaan we, naast het regenwater uit de grote opvangvaten, gewoon leidingwater gebruiken, dus drinkwater. Natuurlijk zijn we er zuinig mee maar bij droogte zoals dit jaar mag er gewoon gebruikt worden. Dit jaar gebruikten we 175m3 water. Dat is niet veel. Er zal ook een sproei instructie, om effectief water te geven met de tuinslang, worden voorbereid.

Verder hopen we op een wateropvang achter de tuinen tegen Klein Zwitserland aan. De gemeente is hiermee akkoord maar de uitvoering zal nog wel even duren.

Bovendien moet er dan een plan komen het water te vervoeren naar onze tuinen. Lange termijnplanning dus.

Verder gaan we er wel van uit dat leden die op vakantie zijn hun tuin tijdelijk ‘overdragen’ wat betreft de bewatering aan een buurvrouw/buurman lid.

Terugblik Open dag

We hadden dit jaar wat minder PR gedaan met betrekking tot onze open dag. Dit omdat we niet veel bloemen hadden.

Toch waren er zo’n 100 bezoekers en was de 4e september heel geslaagd. Voor kinderen een springkussen, schminken en een grabbelton. Voor alle bezoekers lekkere vlaai, brood en soep uit de groentetuinen. De kraampjes trokken veel mensen en zagen er kleurrijk uit. De band Cortez speelde op een zonnig terras en had er zin in. Wij danken alle vrijwilligers die zich hebben ingezet deze dag van harte voor hun hulp! Zonder jullie geen open dag!

Ook de workshops aquarelleren van Iet Bos en de kinderworkshop zeep maken van Corien van As trokken veel belangstelling. Helaas kon vanwege maar één inzending (die prachtige tomaat) de wedstrijd mooiste dahlia/groente niet doorgaan. Volgend jaar nieuwe kansen. De 4e september was kortom een prachtige dag.

Snijden/rooien en hét Snertmoment

We snijden nog één keer voor de donateurs: 1 oktober. Op 8 oktober snijden we voor de eigen leden en potentiële leden voor een dahliatuin op de wachtlijst. Op 15 oktober mogen alle leden zelf een bosje snijden.

Op zaterdag 12 november gaan we rooien. Op zondag 13 november sluiten we het seizoen af en heffen we het glas met elkaar, eten een kopje erwtensoep en kijken we terug op een mooi coronavrij jaar waarin we toch veel weer konden doen. Denk aan geslaagde workshops van Iet (zestien mensen, aquarelleren), en klankschalen bij Ine (zes mensen). Bij dit schrijven moeten de workshops zeep maken van Corien nog starten. Dat zijn er vier en ze zitten vol.

Voor volgend jaar gaan we weer veel nieuwe knollen kopen. Maar eerst straks de winterslaap….We hopen op een mooi seizoen 2023. Het voornemen is om met alle nieuwe leden een evaluatie te hebben als bestuur over hoe het eerste seizoen bevallen is. En ook gaan we ervan uit dat ieder lid zich op de een of andere manier inzet voor de vereniging….op de onderhoudsavonden én voor ad hoc andere activiteiten. Dit ging dit jaar stukken beter dan andere jaren. Dat was fijn al die hulp! Dank jullie wel.

Tot ziens op de tuin in de komende weken waarin de herfst zich ongetwijfeld van zijn mooiste kant gaat laten zien. En wie weet.. nog een beetje nabloei….en ook spruitjes, kolen en pompoenen natuurlijk.

Hartelijke groet namens bestuur en tuincommissie,

Gerian Dijkhuizen

secretaris DVL