Niet elke muis is een muis! Dat wist ik zelf ook niet, hoor. Tot voor een paar dagen geleden was ik ervan overtuigd dat de spitsmuis gewoon een huismuis was met een langer snuitje. Niets is minder waar. De huismuis en de spitsmuis zijn niet eens familie van elkaar!

De onfortuinlijke spitsmuis (die toch nog een beetje geluk had)

foto: Corien van As

Laatst toen ik de moestuin liep te inspecteren tussen een paar regenbuien door, zag ik ineens iets bewegen in een ingegraven plantenpot. (Als het erg droog is, dan kan je door middel van een ingegraven plantenpot je tuinplanten efficiënt water geven). “Je hebt maar geluk dat mijn kat niet in de buurt is”, zei ik wat vals en liep verder. De compassie won het echter van de valsheid en ik liep terug met een plankje hout om het schepseltje uit zijn gevangenis te helpen bevrijden.

Zo kon ik het diertje wat beter bestuderen: vale vacht, ingezonken oogjes, nauwelijks zichtbare oortjes, lange snuit: spitsmuis dus.

foto: Corien van As

Beschermde diersoort?

Het was maar goed dat ik de spitsmuis de helpende hand had toegestoken, want later leerde ik dat sommige soorten spitsmuizen in Nederland beschermde diersoorten zijn.

Aan de hand van foto’s op het internet, vermoed ik dat het hier gaat om de veldspitsmuis. of om de huisspitsmuis. Ik vind het maar moeilijk om het verschil te zien.

De huisspitsmuis komt algemener voor in Nederland dan de veldspitsmuis. De huisspitsmuis leeft niet zozeer in huizen, als wel op droge zandgronden, langs bosranden, heggen en in tuinen.

Nuttig dier

De spitsmuis gaat niet aan je plantjes knagen. Hij gaat net als de egel (en daar is hij ook nauwer verwant aan dan aan een echte muis) op zoek naar insecten in je tuin. Een spitsmuis wil je gráág in je tuin hebben om tegenwicht te bieden aan naaktslakken en emelten en andere vervelende insecten.

Soms worden ze gevangen door je kat, maar die weigert om de spitsmuis op te eten. Dat komt dan waarschijnlijk vanwege de stank die de spitsmuis uit zijn klieren laat komen. Veel katten ontgaat dan de eetlust.

Verschil tussen muis en spitsmuis

Muizen zijn knaagdieren. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel, maar ze zijn ook aaseters (ze eten vlees als ze er tegenaan lopen). De spitsmuis is een carnivoor, een vleeseter, die op jacht gaat naar zijn of haar prooi: insecten, emelten, naaktslakken, spinnen.