We zitten momenteel in een hittegolf met ongekende temperaturen voor Nederland. Hier volgen 5 moestuintips over dingen die je vooral niet moet doen tijdens een hittegolf, als het dus boven de dertig graden overdag wordt. Bekijk de (Engelstalige) video, maar voor het gemak hebben we de tips ook in het Nederlands neergezet.

Te veel water geven

Het slechtste wat je kan doen is water geven tijdens de hitte van de dag. De toplaag van je groentebedden is echt heet en als het water naar beneden zakt, loop je het risico dat de plantenwortels gaan ‘koken’. Bovendien verdampt er veel te veel water, nog voordat het naar beneden kan zakken.

Als je planten er nog strak bij staan, hebben ze sowieso geen extra water nodig.

Het beste is om je planten heel vroeg in de ochtend water te geven. Dan is de temperatuur nog wat koel en kunnen de planten het vocht rustig absorberen voordat de hete uren weer beginnen.

Zaaien

Tijdens een hittegolf kan je het zaaien van nieuwe gewassen beter even uitstellen. Zelfs al zou je dagelijks water geven. Gedurende de dag droogt de grond toch uit en de zaden en zaailingen houden niet van die afwisseling van vocht en weer uitdrogen vlak na elkaar. Plantjes die toch opkomen lopen groeivertraging op. Je kan wel binnen voorzaaien en dan later uitplanten als de hete dagen weer voorbij zijn.

Bemesten

Tijdens de hete dagen kan je beter niet je planten bemesten. De planten gaan namelijk in een soort ruststand tijdens de hitte. Als ze voedingsstoffen ter beschikking krijgen, wil de plant die krijg gelijk gebruiken en gaan groeien. Dat is tegengesteld aan de rust- en overlevingsstand waarin ze nu tijdelijk zit. Met als gevolg dat de plant overspannen kan raken van de stress. Beter wachten tot de temperaturen weer wat afkoelen.

Insecten bestrijden

Luizen, kevertjes, spint… het maakt niet uit wat het is. Elke vorm van bespuiten (ook biologisch spuiten) veroorzaakt stress bij je planten. En dat wil je zo veel mogelijk vermijden tijdens een hittegolf. Zelfs kraanwater spuiten is af te raden.

Handmatig verwijderen is de enige vorm die je kan toepassen.

Rijpe vruchten niet verwijderen

Zodra er een vrucht rijp genoeg is, dan moet je die direct verwijderen van de plant. Het laten zitten van de vrucht betekent dat hij onderhouden moet worden door de plant en dat kost energie en stress. Vruchten zoals courgette blijven zelfs doorgroeien. Je planten zoveel mogelijk rust geven, betekent zo snel mogelijk vruchten verwijderen zodra het kan.