Hallo! Ik ben Pauline van tuintje tien. Corien heeft me gevraagd als gastschrijver voor de website van de DVL. Een hele eer! Ik ben nog niet zo heel lang lid van Dahliavereniging Leusderkwartier, dit jaar is mijn lustrum. Toen ik lid werd wist ik helemaal niets van dahlia’s, vooral het dieven vond ik in het begin erg ingewikkeld. Maar dat is het leuke van een dahliavereniging, er is altijd iemand op de tuin die je met raad en daad kan bijstaan.

Soorten dahlia’s

Wat ik ook niet wist toen ik begon is hoe ongelofelijk veel verschillende dahlia soorten er zijn. In alle kleuren, behalve blauw, en in grootte variërend van kleine pompon dahlia’s tot grote decoratieve dahlia’s. Omdat er zoveel variëteiten zijn, wordt wel gezegd dat het kiezen van dahlia’s moeilijker is dan ze te kweken!

Op de tuin kweken we dahlia’s voor de snij en dan is het wel zo leuk als je bloemen van verschillende grootte en vorm hebt, in kleuren die bij elkaar passen.

Dahlia groepen

De meeste dahlia’s vallen in een van drie groepen: decoratieve dahlia’s, cactus dahlia’s en bal- of bolvormige dahlia’s. Ik wil dit verhaal niet te technisch maken, maar als je wat afwisseling wilt in je tuin, is het goed om de verschillende groepen te kennen.

Decoratieve dahlia’s

Decoratieve dahlia’s hebben platte, brede bloembladen. Café au Lait is een decoratieve dahlia.

Dahlias_zoveel_ kleuren_vormen_soorten_cloverhome.nl
Dahlia Café au Lait

Cactus dahlia’s

Cactus Dahlia’s hebben ‘stekelige’ bloemen. De bloembladen zijn smal en puntig.

Dahlias_zoveel_ kleuren_vormen_soorten_cloverhome.nl
Dahlia Bellelaine is een cactus dahlia

Baldahlia’s

Baldahlia’s zijn natuurlijk balvormig. De kleinste baldahlia’s worden pompons genoemd.

Baldahlia’s zijn vanuit mijn ervaring de beste snijbloemen. De stelen zijn lang, recht en stevig en ze staan langer in de vaas dan andere dahlia’s.

Dahlias_zoveel_ kleuren_vormen_soorten_cloverhome.nl
Pompon dahlia Burlesca

Pioen, anemoon en halskraag dahlia’s

Er zijn nog meer bloemvormen, zoals de pioenvormige en anemoonvormige dahlia’s. Ik ben dol op deze minder bekende dahlia’s. Totally Tangerine is één van mijn favorieten. De kleur is geweldig. De bloemblaadjes zijn zacht oranje met een roze gloed. Het hart is diep oranje. Iedereen die langs mijn tuintje loopt, zegt hoe mooi ze zijn. De bijen zijn er ook dol op vanwege het open hart.

Dahlias_zoveel_ kleuren_vormen_soorten_cloverhome.nl
Dahlia Totally Tangerine

Dit bericht is een iets ingekorte versie van een bericht op mijn blog, Cloverhome.nl. Daar vind je nog meer dahlia verhalen. Als je het leuk vindt om meer van mijn foto’s te zien, volg me dan op Instagram of Facebook.

Alle foto’s © Pauline Mourits – Cloverhome.nl – s.v.p. niet gebruiken zonder toestemming.