Het eerste Nederlandstalige dahliaboek waar wij als dahliavereniging in staan. Graag wil ik vertellen hoe dit dankzij de sociale media tot stand is gekomen.

Instagram

Als dahlialiefhebber fotografeer ik heel graag deze prachtige bloem en gelukkig is er Instagram waar ik de mooie foto’s kan plaatsen. Op Instagram volg je vanzelfsprekend medebloemenliefhebbers en zo ben ik Pauline Mourits tegengekomen, met de vraag ‘ben jij lid van dahliavereniging Leusderkwartier? Welke tuin is dan van jou?’

De Flower Farm

In 2017 werden Pauline en ik via onze Instagram-accounts uitgenodigd om op de Flower Farm te komen en een lunch te nuttigen tussen de dahlia’s.

Zo maakten wij kennis met een dahlia-familie en een tulpen-familie die samen de FAM Flower Farm zijn gestart. De kwekersvrouwen Marlies Weijers en Linda van der Slot wilden graag weten waar al die mooie bollen en knollen terecht komen en wat de mensen vinden van hun eindproduct. Zij legden contact met de consumenten door hen uit te nodigen op de bloemenvelden. Via de sociale media bereik je veel publiek en zeker de bloemenliefhebbers.

In 2017 waren Pauline en ik met nog meer bloggers en Instagrammers één van de eerste bezoekers bij de dahliavelden. Ieder jaar werden wij als dahlialiefhebbers opnieuw uitgenodigd om weer op de velden te zijn en te genieten van de geweldige soorten bloemen en om ze natuurlijk te fotograferen. Daar was ook Katja Staring, journalist, blogger, auteur van tuinboeken en columnist bij Groei en Bloei. Vorig jaar werd het idee bekend gemaakt dat Katja Staring een dahliaboek wilde schrijven in samenwerking met de Flower Farm. 

Interviews

Toen kreeg ik de uitnodiging van Katja om mij te interviewen en ze wilde ook alles weten over de vereniging waar ik al meer dan 20 jaar lid van ben. Vandaar dat ik het Bestuur gevraagd heb hieraan ook mee te doen en zo kwam Katja vorig jaar op een mooie snijochtend bij ons op de tuin. Ze heeft alles gevraagd wat ze wilde weten aan Max de Veer, onze voorzitter, het jongste lid Lieke en aan alle andere leden die op dat moment aanwezig waren op de tuin om zo het hoofdstuk over onze vereniging te schrijven.

Verder staat Pauline er ook in met haar Instagram-account. Mooie foto’s van bloemen die hier op onze tuin groeien.

Boek ‘Liefde voor Dahlia’s’

De kweker komt aan het woord, de taxonoom, de veredelaar, de historie van deze mooie bloem en natuurlijk Opa Baard, Hendrik Hornsveld, en Amersfoort dahliastad. Naast alle soorten, kleuren en vormen van de dahlia’s. Een boek om van te genieten en ik ben trots dat onze dahliavereniging Leusderkwartier hierin staat.

Sinie van de Weijer
(‘fan van deze dynamische Superster’ – Katja Staring’)