Zaterdagmiddag zagen we imker Otto Strijker bezig bij de bijenkast op onze dahliatuin. We vroegen hem wat hij deed en dit is wat Otto ons vertelde:

30.000 bijen en een koningin

‘Het bijenseizoen loopt nu op z’n eind en de bijen zijn de hele zomer druk geweest om hun wintervoorraad honing aan te leggen.
Het is het eerste jaar dat ik met bijen bezig ben en zo begon ik in het voorjaar met een ieniemienie volkje van ongeveer 500 bijen en een koningin.
Dit volk is nu uitgegroeid tot zo’n 30.000 bijen en zal er tussen de 10 en 15 kilo honing in de kast zitten.

Bijvoeren

Ik wilde niet alle honing uit de kast halen, ze zijn er met z’n allen tenslotte zo druk mee geweest! Afgelopen zaterdag heb ik 3,5 kilo honing uit de kast gehaald en in potjes gedaan. Omdat ik nu de wintervoorraad van de bijen heb aangesproken moet ik ze bijvoeren. Zaterdagmiddag heb ik voor de eerste keer suikerwater in de kast gezet en dat zal ik de komende weken herhalen totdat er ongeveer 5 kilo suiker is opgenomen door het volk.
Ik hoop dat ik volgend jaar wat meer honing kan oogsten en zal dat dan zeker aan jullie laten weten.’

Jannette Klaver
tuincommissie